Ce sunt visele cu adevărat (partea 1)? Visele eterice sunt deosebite de visele corpului fizic

vise7011Noi avem şapte corpuri care se numesc: fizic, eteric, astral, mental, spiritual, cosmic şi nirvanic. Fiecare corp are propriul său vis. Corpul fizic este cunoscut în Occident sub numele de conştient, corpul eteric sub acela de inconştient, în timp ce corpul astral poartă numele de inconştient colectiv.

Corpul fizic îşi creează propriile sale vise. Dacă aveţi stomacul deranjat, acest fapt crează un tip specific de vise; dacă sunteţi bolnavi, dacă aveţi temperatura, acest fapt creează de asemenea un tip specific de vise. Un lucru este sigur: visul provine dintr-o disfuncţionalitate. Dacă nu sunteţi în apele voastre, dacă sunteţi bolnavi fizic, acest fapt creează o categorie specifică de vise; deci un vis de ordin fizic poate primi un stimul din lumea exterioară. Să presupunem că dormiţi. Dacă picioarele vă sunt acoperite de un veşmânt ud, începeţi să visaţi. Poate veţi visa că treceţi un rău. Dacă aveţi pusă o pernă pe piept, începeţi să visaţi că o persoană este aşezată deasupra voastră, sau că a căzut pe voi o piatră. Iată câteva vise care au la baza lor corpul fizic.

Corpul eteric (al doilea corp) visează în felul său. Acest tip de vis a suscitat numeroase confuzii în psihologia occidentală. Freud le-a interpretat în mod eronat, confundându-le cu vise cauzate de dorinţe reprimate. El a înţeles în mod corect visele care îşi au originea în dorinţele reprimate, numai că acestea fac parte din domeniul primului corp – al corpului fizic. Dacă vă reprimaţi dorinţele fizice (dacă postiţi de exemplu), este posibil să visaţi mici dejunuri. Sau dacă vă reprimaţi dorinţele se*uale, este aproape sigur că veţi avea un vis erotic. Dar acest tip de vis aparţine primului corp.

Corpul eteric nu a fost obiectul unei investigaţii psihologice, visele care sunt legate de el fiind interpretate ca avându-şi originea în primul corp (corpul fizic). S-au creat astfel multe confuzii. Corpul eteric are posibilitatea de a călători prin vise. El are posibilitatea să părăsească partea fizică a corpului. Dacă vi le reamintiţi, ele vor apărea ca vise, însă ele nu sunt vise similare cu cele ale corpului fizic. Corpul eteric poate părăsi în timpul somnului învelişul fizic. Corpul vostru fizic este în pat, dar corpul vostru eteric îl poate părăsi şi călători în spaţiu. El nu este limitat de spaţiu; problema distanţelor nu există pentru el.

Cei care nu înţeleg acest lucru, cei care nu recunosc existenţa corpului eteric, vor interpreta această posibilitate ca aparţinând domeniului inconştient. Ei împart omul în conştient şi inconştient, spunând că visele fiziologice sunt “conştiente”, iar visele corpului eteric “inconştiente”. Ele nu sunt inconştiente. Ele sunt la fel de conştiente ca şi visele fiziologice, însă pe un alt plan. Dacă deveniţi conştienţi de corpul vostru eteric, visele care sunt legate de acesta vor deveni conştiente.

Aşa-numitele “viziuni spirituale” aparţin corpului eteric; sunt vise eterice. Maeştrii spirituali guru care se arata discipolilor lor nu fac nimic altceva decât călătorii eterice însă, cum noi nu am investigat decât un singur plan al existenţei – cel fiziologic – aceste vise fie au primit o interpretare în conformitate cu limbajul lumii fizice, fie au fost refuzate, neglijate. Sau, în alte cazuri, au fost clarificate drept inconştiente.

Comments
  1. ora exacta

Leave a Reply